En dan staat het examen voor de deur

lage zon bij bomen 1
Jaaa… En dan staat opeens het eindexamen voor de deur. Dat moment waar ik zo naar uitkijk (want daarna ein-de-lijk échte vrijheid), maar ook tegenop zie (zo veel uren kennis op blaadjes pennen is niet mijn hobby).
De weken voor het examen ben ik natuurlijk gaan leren en heb ik samenvattingen en markeerstiften overal mee naartoe gesleept. Poeh, die weken vielen mij af en toe wel zwaar. Ik maakte van het examen een iets te groot ding. Het was in mijn hoofd geen ‘examen’ meer, maar ‘HET GROTE EINDEXAMEN’!!!
Ik heb wel dingen geleerd over plannen, tijd indelen en motivatie blijven houden om toch weer die samenvatting of examenbundel erbij te pakken. Misschien doe jij volgend jaar wel examen en heb jij iets aan de dingen waarover ik leerde in de afgelopen tijd…
→ Maak je planning zelf
Ha. Ha. Ha. Ik kan mezelf een beetje uitlachen als ik dit punt nu zelf typ. Ongeveer het enige waarin ik hulp vroeg in de weken voor het examen, was bij het maken van een planning. Alleen was dat voor mij persoonlijk de grootste fout. Het schema werd veel te intensief en paste totaal niet bij mijn manier van leren. Ook al was ik daar een hele tijd nog niet van overtuigd… (Lekker eigenwijs natuurlijk…) Maar uiteindelijk merkte ik dat even kletsen over hoe ik het leerwerk kon indelen wel hielp, maar dat ík toch het beste wist hoe ik een planning kon maken die ik wél vol kon houden!
→ Zoek een moment van de dag waarop jij het beste kan concentreren
Ik dacht altijd dat ik het beste kon concentreren in de ochtend, maar gaandeweg de tijd merkte ik dat ik het veel fijner vond om eerst leuke dingen te doen. Als ik in de ochtend fijne dingen had gedaan en minimaal naar rijtjes, samenvattingen of examenbundels had gekeken, had ik veel meer motivatie om ’s middags echt even aan de bak te gaan.
→ Kies één groot leermoment
Ik verdeelde in het begin al het leerwerk vaak over twee grotere momenten van de dag. Dit werkte totaal averechts, omdat ik het gevoel had dat hierdoor mijn hele dag naar school ging staan. En dat zorgt voor een heel chagrijnig humeur kan ik je zeggen…
Voor mij werkte het beter om in één keer 1 à 2 uur te leren. Dan was ik er daarna vanaf. Of ik deed bijna alles in één keer, en leerde nog een kwartiertje ’s avonds. Dat was veel beter te doen voor mij dan twee keer verdeeld een uur.
→ Vertrouw
Ik weet dat veel mensen goed kunnen vertrouwen op dat ze het wel kunnen met dat examen. Ik vond dat wat moeilijker. Ik wist diep van binnen wel dat ik al ontzettend veel wist, maar helemaal vertrouwen op mijzelf deed ik met vallen en opstaan. En nog steeds. Maar ik merkte wel dat áls ik op mijzelf ging vertrouwen en ontspande in het leren en alle kennis die daarboven opgeslagen moest worden, het leren makkelijker ging en ik er een goed humeur aan over hield. Twee vliegen in één klap of niet?
→ Leer ook eens op een andere plek dan thuis
Ik heb weken thuis geleerd, totdat mijn motivatie gevaarlijk rond het nulpunt kwam te hangen. Toen besloot ik om in de bibliotheek te leren. Daar kwam ik vrienden en bekenden tegen die ook allemaal gingen leren. Zo kreeg ik veel meer het gevoel dat we het samen deden dan dat ik alles alleen moest doen. Ik werd minder snel afgeleid en vond het eigenlijk ook wel lekker om voor en na het leren buiten te zijn en te bewegen (fietsen of lopen naar en vandaan de bibliotheek).
Ik hoop dat als jij volgend jaar examen gaat doen, je lekker ontspannen door de boeken struint, je eigen fijne manieren vindt om al die feiten in je hoofd te krijgen en dan met vlag en wimpel slaagt! Om daarna volledig VRIJ te zijn!!
Liefs!

2 gedachten over “En dan staat het examen voor de deur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s