De eerste schoolweek van mijn laatste schooljaar

DSCN1745 (2)
De eerste schooldag. Een dag waar elke scholier waarschijnlijk na een lange zomer tegenop ziet. Want wie heeft er nou zin om bergen huiswerk op te krijgen, lange dagen in de schoolbanken door te brengen en een agenda te hebben die steeds maar voller wordt…?

Afgelopen week moest ik er ook weer aan geloven. Ik ga dit jaar mijn laatste jaar in (woehoe! Ik kan mijn diploma al ruiken…) en we kregen tijdens de jaaropening een uur voorlichting over examens. Dat laatste woord heb ik in de afgelopen schoolweek misschien wel honderd keer gehoord. Ik maak geen grap.
En naast dat woord hoorde ik nog een aantal andere dingen ook regelmatig. Zoals bijvoorbeeld:
‘Jongens, dit jaar is ontzettend belangrijk. Begrijpen jullie dat wel?’ (Ja, zo onderhand wel ja…)
‘De examens zijn moeilijk en uitdagend. Jullie moeten jullie beste beentje voorzetten dit jaar…’ (lees: op een harde toon door de klas geroepen met veel drukke handgebaren erbij)
‘Begin meteen met hard werken, let nog beter op dan je al deed, maak al je huiswerk en dan hoop ik dat je het gaat halen.’ (Je hóópt het?)
‘Ik zal je alvast vertellen wat je moet leren voor de eerste toetsweek. Dat zijn de eerste twee hoofdstukken van het boek.’ (lees: 80 bladzijdes, zucht)
Na al deze uitspraken gehoord te hebben, was ik eigenlijk al een beetje gedemotiveerd. Precies datgene wat de leraren juist níet willen… Maar toen stapte ik de les Frans in.  Toen mijn docente over de examens begon, luisterde ik met een half oor mee. Ik verwachtte een lange dialoog met dezelfde zinnen als hierboven. Maar onze leuke en enthousiaste docente zei niks van dat alles. Ze zei: ‘Jongens, ik maak mij geen zorgen over jullie. Het is in principe een eitje. Dit kunnen jullie!’
Ik had het gevoel dat ik het verkeerd gehoord had, maar toen ik naar haar opgewekte gezicht keek, wist ik dat ik geen stront in m’n oren had.
Ik voelde me opslag tien keer beter. Dit wilde ik horen!
Oké, ik weet het. Ik moet dit jaar aan de bak. Maar ik heb de afgelopen vijf jaar al overleefd, dus kom maar op met die ‘super moeilijke en uitdagende examens’ van jullie.
Liefs, Jis

4 gedachten over “De eerste schoolweek van mijn laatste schooljaar

 1. Zo HERKENBAAR geschreven! Superleuk om te lezen Jis! Ga zo door ❤
  En idd over dat: 'we hopen dat je het haalt' (kunnen ze niet beter zeggen: 'We weten dat jullie het gaan halen!' haha.

  Liefs!

  Like

 2. zooo … nu weet ik het pas ..! Ik heb je blog al die tijd gemist!!! Gelukkig ben je er weer!!!

  En inderdaad herkenbaar! Nog een maand of 9 maar; en dan is het klaar!

  Liefs en succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s